tiistai 29. elokuuta 2017

Laatikosto koivusta ja loimukoivusta

Laatikosto koivusta

Vaimon kanssa ikean reissu meni hyvin: laatikosto jäi sinne ja mulle tuli lisää puutöitä. Päätin tehdä laatikoston koivusta eikä pahvista ja tarkoitus olis, että laatikosto kestää käyttöä ja katsetta. Tyylinä sama kuin tv tasossakin eli valkoinen runko ja kansi 30v vanhaa koivua, joka on kuivumisen yhteydessä saanut monenlaisia sävyjä mukaan. Kaikki muut koivut on omaa "tuotantoa" paitsi laatikoiden etulevyt on loimukoivulankusta, jonka ostin kitaraprojekteja varten. Lankku on niin iso, että laatikoiden jälkeen siitä kyllä vielä ainakin neljään kitaraan saa helposti kannet. Ja kun lankku on jo pari vuotta ollut hyllyllä, niin ajattelin, että sen on aika nousta jo esiin.

Mitat cm.
Korkeus 121, leveys 124, syvyys n. 42.
Laatikon sisä mitat: n.50 x n.38 x n. 20.

Lisää kuvia valmiista projektista löytyy alhaalta. Sekä video loimukoivuisien paneelien työstöstä.




Runko

Runkoa suunnittelin paperille sen verran, että hahmotin rungon koon sekä laatikoiden koot. Sit vaan koivua puruksi.

Toki tällä suunnittelullahan pikku virheitä tuli mukaan. Puu on siitä hyvä materiaali, että reikiä voi aina porata lisää tai ylimääräisiä voi täyttää, paksusta voi ottaa pois tai ohueen voi liimata lisää.

Rungon hahmottelua. Ei lopullinen.

Koristelista

Koristelista liimaus reunaan.

Reunojen liitokset ja koristelista.
Rungon kasausta

Reunalevyt

Tein reunalevyt myös koivusta ja näihin tulee vain väritön osmo color pintaan.

Valmiina pintakäsittelyyn

Osmoa pinnassa
Reunalevyt liimataan runkoon, jossa on jätetty puun elämiselle varaa.

Kansi

Näitä vanhoja koivulankkuja käytin myös tv tasossa ja niistä noin kymmenestä on vielä muutama jäljellä. Tähän kanteen valikoitui kolme joskin hieman liian kapeaa, mutta silti asiallista lankkua. Hain kolme jokseenkin saman kokoista. Isoimmat vielä säästin tulevaisuuteen, kun näillä lankuilla on paljon tunnearvoa.

Karkeasti oikeaan mittaan.

Pinta paljastuu höylätessä.

Sellanen kansi. Oksat kuuluu elämään ja pienistä eroista huolimatta ne sopii hyvin yhteen.

Kannen höyläys

Sain koulun puutyöluokan isolla tasohöylällä höylättyä kannen, mutta jälki ei ollut sitä mitä toivoin. Oksan kohdalla ja loimuissa oli repeämää eikä sitä suoraan voinut pintakäsitellä. Hiomakoneen päätin pitää poissa kannesta, koska hiomakone rääpii epämääräisesti pintaa, eikä tuo pintaan toivottua kiiltoa. Koivu on yksi vaikeimmista puista höylätä käsin, mutta aikaisempi loimuvaahteran höyläys osoitti, että kyllä se voisi olla mahdollista ja jos puutöitä harrastaa, niin kyllä se käsihöylä vaan pitää olla repertuaarissa.

Terä piti teroittaa, kun se oli edellisellä höyläys kerralla kokenut kovia. Hämärässä olin puusta höylännyt tummaa kohtaa pois ja aivan pian tajusin että se oli kivi. Terä oli aika lommoilla. Suoristin sen karkealla vesihiomapaperilla, joka oli lasin päällä. Jatkoin siitä paperilla 600 asti ja siirryin vesihiomakiveen 1000 ja 6000. Tuon hienompaa kiveä minulla ei ole, mutta kyllä sillä jo karvat irtoo käsistä. Peililtä se näytti jo kovinkin. Pikkusen koitin säätää terää tarpeeseen sopivaksi ja #4 höylän kanssa onnistuin hyvin, mutta #5 ei niinkään jostain syystä. Eli on tässä vielä oppimista paljon. Molemmat höylät on Stanley Bailey urapohjaisia.

Koivu antaa hyvän kuvan, että mihin suuntaan pitää höylätä, mutta se suunta saattaa vaihdella pitkin lankkua, eli ensin saattaa höylä mennä oikeeseen suuntaan tehden kaunista hiuksen ohutta lastua, mutta sitten tökkää, kun puun syyt vaihtaa suuntaa. Tasaisten loimujen kanssa ei ollut ongelmaa, mutta oksakohdan ympärys oli meikäläiselle vielä liian kova pala ja jouduin siklillä hieman siistimään. mutta pinnasta tuli kiiltävämpi, mitä se oli konehöylättynä. Toki aikaahan tähän kului ja hikeäkin virtasi.

Kansi höylättyna ja valmiina pintakäsittelyyn.

Osmoa pinnassa. 



Laatikot

Hetken laskiskelin, paljonko kahdeksaan laatikkoon menee puuta ja mielessä vilahti ajatus vanerista, mutta se meni pian pois. Omia lankkuja on niin paljon, että hyvä kun tulee käytettyä. Laskin, että kahdella hyvän kokoisella pääsee hyvin alkuun.

Koivulankku

Reunan oikaisu vannesahalla. Lopuksi oikohöylällä.

Lappeen oikohöyläys. Aika rajoilla mennään höyläyskapasiteetin kanssa.

Höylätyt lankut
Laatikon reunan lopullinen paksuus on n. 9mm ja mikäli olisin sirkkelillä nämä sahannut, olisi jokainen sahauskerta vähentänyt puuta 3mm verran. Vannesahalla tämä on alle 1,5mm, mutta suurin syy vannesahan käyttöön tässä oli se, että sillä sahaa paljon nopeammin, mitä sirkkelilläni. Ja toki purua tuli ainakin yhden riman verran vähempi.

Lankusta rimoiksi vannesahalla

Sahatut rimat
Kun lankut on oikastu ja höylätty ennen rimoiksi sahaamista, pystyy ne siitä suoraan liimaamaan yhteen. Muutamia tapauksia toki joutui korjaileen.

Kaksi levyä liimauksessa yhdellä kertaa.

Höylätyt koivulevyt. Yhdestä levystä yksi laatikko.
Lakkasin levyjen pinnat jo tässä vaiheessa, koska näin se oli paljon helpompaa, kun saa vedellä pitkillä vedoilla. Laatikon ulkopuolella ei haittaa vaikka lakkapinta ei ole täydellinen, mutta sisäpuolesta saa paremman näin. Ja sillä sisäpuolella on enempi merkitystä, koska laatikoihin laitetaan vaatteita. Laatikon ulkopuoli jää piiloon, paitsi toki, kun sen avaa..

Levyt pätkittynä

Kasa levyjä

Laatikoiden sormiliitokset

Ennen laatikoiden tekoa olin päättänyt kuinka liitokset teen ja olin myös sitä testannus toisessa projektissa. Tämä oli ehkä tämän projektin työläin homma. Laatikoita on 8, sivuja 4, joissa jokaisessa on 2 päätä, joten 8 x 4 x 2 = 64 reunaa piti sahata alla kuvissa näkyvällä tavalla. Toki järkeilin niin, että jos ajan 4 reunaa kerralla, niin saan nopeemmin valmiiksi, tai virheet kertaantuu. Virheiltä en välttynyt, mutta ei mitään, mitä ei taltalla saanut kuntoon. Jos liitoksessa on millinkin erot, ei sitä saa mitenkään menemään edes hakkaamalla. Toki puu antaa periksi jonkin verran, mutta ei niin paljoa. Alkuun liitoksia joutui korjaamaan, mutta kun oppi näkemään silmällä tarkemmin, tuli jo parempaa tulosta ja työ nopeutui huomattavasti.

Liitoksen testailua

Liitoksen testi

Askeettinen sormiliitosjigi

Sormiliitos

Laatikon kasaus. Laatikko on jossain tuolla kuvassa.

Laatikon asennusta ja testausta. 

Laatikot
Kiskot ovat täysin aukeavia teleskooppikiskoja, joissa oli painorajaa riittävästi ainakin vaatteille tms peruskrääsälle.

Laatikoston kasaus

Laatikosto ilman laatikoita.


Laatikoista tässä vaiheessa vielä puuttuu etulevyt, siksi ne näyttävät roskaisilta. Höyläsin niistä lakkapintaa pois, jotta etulevyn pystyy liimaamaan siihen suoraan.

Laatikot paikallaan
Otimme tässä kohtaa laatikoston jo käyttöön. Etulevyt tulevat myöhemmin, koska muut projektit ajavat hetkeksi tämän edelle.

Laatikoiden etulevyt

Laatikoiden etulevyihin ajattelin kokonaiset koivulevyt ja minulla oli jo jonkin aikaa hyllyssä ollut iso lankku loimukoivua, josta katsoin etulevyjen jälkeen jäävän leveyden puolesta vielä useaan kitaraan puuta. 

Asiallisen kokoinen lankku

Viivan kohdalta lankku vannesahalla halki.

Video etulevyn vaiheista

Tekasin videon eri työvaiheista, jotka liittyi etulevyihin. 

/

Pinnan työstöä

Konehöylä repii hieman loimukoivua ja sitä jouduin hiomakoneella vielä tasoittelemaan, mutta siirryin sikliin, kun pahimmat kolot oli tasattu. Siklasin kaikki levyt ja se kyllä toimii hyvin loimuisen puun kanssa. Loimu tulee paremmin esiin, kuin hiomalla. Höyläys olisi kaikista paras ja sitä koitin, mutta ilman kunnollista höyläpenkkiä ei siitä tule mitään. Kiilto oli höyläyksen jälkeen selkeästi paras, mutta siklattuna myös oikein hyvä. Siklaus oli hieman tuskallista, kun oikean käden peukalo alkaa oireilemaan vanhaa murtumaa siklausta tehdessä. Siksi tein levyn per päivä ja katsoin mikä seuraavana päivänä oli peukalon tilanne. Yksi levy oli vielä tässä vaiheessa kaksi paneelia.

Pinnan siklaus

Levy valmiina katkaisuun ja pintakäsittelyyn

Pintakäsitellyt levyt

Vetimen hahmottelua

Levyn liimaus laatikkoon

Valmis laatikosto

Tähän aikaan vuodesta ei aurinkoa näy, joten kötöstin lisälamppua ja vaimo napsi kuvia. Ei tuo sävy ja loimu tule oikein esiin tässä valossa, mutta kyllä nuista kuvista saa osviittaa hyvinkin. 

Etulevyt on järjestyksessä, joten niiden kuvioissa pitäisi olla samaa ylhäältä alas sekä kuvio jatkuu vasemmalta oikealle. Jos puun syyt olisi voimakkaammat, tämä tulisi paremmin esille, mutta koivussa muutenkin syyt erottuvat heikommin.

Laatikosto soveltuu hyvin vaatteisiin. Itse laitan teepaidan pystyyn, joten niistä näkee hyvin, minkä paidat ottaa. Just laskin, että minulla on 30 teepaitaa yhdessä laatikossa. En kyllä tajua mitä niillä kaikella teen, mutta tulipa nyt laskettua tätä varten. Ehkä vois muutaman viedä verstaalle räteiksi.

Liu'ut toimii hienosti ja ne avautuvat täysin auki. Toki hieman niiden asennuksessa ja laatikoiden liimauksessa olisi saanut olla tarkempi, koska muutama laatikko irvistää pari milliä, mutta ei sinne hiiri pääse ainakaan edestä. Ja tämä johtuu joko pari astetta kierosta laatikosta, tai kiskosta. Ei minua häiritse eikä niitä taida kuvista kovin helpolla nähdä.

Elämisvaraa on laatikoston reunoissa siten, että ne ovat kiinnitetty eturunkoon ja takana ne eivät ole rungossa kiinni vaan niille on kynte, jotta eläminen ei näkyisi. 

Kaikenkaikkian iso projekti, mutta kyllä tätä mielummin kattoo, kuin sitä laatikostoa, jota ikeasta katteltiin. Tässä vielä kuvat valmiista laatikostosta.









Kiitos käynnistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti