maanantai 26. helmikuuta 2018

King V tyylinen 7-kielinen valmis

Jackson King V tyylinen 7-kielinen kitara osa 2


Kitara on valmis! Alhaalta tekstiä löytyy lisää hyvälaatuisia vaimon ottamia kuvia (oikealla kameralla).


Kun kitara valmistui, innostuin sillä hieman soittamaan asiaan kuuluvaa musiikkia. Kitara on viritetty drop-A:han eli seiskakielisen B vielä tiputettu matalammaksi. Yhtään ei kieli pärissy tms. vaan edelleen tosi hyvin soi matalalta.




Ja tästä tervaleppälankusta lähdin liikkeelle. Tuossa siis osa runkoa, sekä ylempänä vanerinen sapluuna puolittaista sakaraa varten.



Loppu kaneetit ennen viimeisiä työvaiheita

Tuhti kaula, hyvä talla, tiivis kaula liitos ja varmaan miljoona muutakin asiaa vaikuttaa siihen että kitara soi hyvin. Vaikka tykkään Randystä (toinen tekemäni) ja tein sen parhaani mukaan, niin kyllä parin tehdyn kitaran aikana on tullut oppimista. Ja suoraan sanottuna minun ostoinen Koreassa rakennettu Schecterin seiskakielinen ei soi eikä ole soitettavuudeltaan tämän Kingin luokkaa. Omakehu haisee, mutta totean tämän soittajana. Rakentajana koen olevani edelleen aika alkutekijöissä, mutta nämä onnistumiset pikkuhiljaa kasvattavat itseluottamusta ja todella odotan tulevia projekteja ja toki keskeneräisiä myös. Lista omista haavekitaroista kasvaa kokoajan.

Ja sitten ne viimeiset työvaiheet...

Pintakäsittely

Tru-oilia meni monta ohutta kerrosta ja pintaa syntyi pikkuhiljaa.



Lavan viimeistely

Lapa oli vielä kesken vaikka muuten pintakäsittely jo hyvässä vaiheessa. Minulla ei ollut kunnollisia välineitä abalonen tarkkaan sahaukseen, joten sellainen piti hommata sekä tein pienen sahaus "pöydän" tähän tarkoitukseen. Oikeilla välineillä tuo kruunun teko olikin suorastaan kivaa.


Aiemmin jo päätettiin, että nimi laitetaan eritavalla.


Omassa päässä mietin sapluunaa nimen työstöön ja siitä sitten väri pintaan. Töissä on 3d tulostin, joten päätin koittaa tällaista tapaa. Itse sapluuna on muistaakseni 0,2mm paksu, mutta silti liian paksu, että tämä onnistuisi pyyhkäisemällä. Kirjainten nurkkia sai hieman nysvätä.


Tässä kohtaa ei ollut hajuakaan lopputuloksesta.


Pienen siivouksen jälkeen siitä tuli hyvä.


Tämän tehtyäni tajusin, että kruunu on vielä jyrsimättä. Jyrsintä kyllä onnistuu tuota väriä vahingoittamatta, mutta kun epoksia (jolla kruunu liimataan sekä välit täytetään) aletaan työstään pois, on myös värjätty kohta pakko hioo tai aika vaikeaa olla hiomatta. Eli tein tuon värjäyksen vielä myöhemmin uudestaan ja se onnistui vielä hieman paremmin.

Puiset potikan nupit ja peitelevyt

Käytin katajaa otelaudan listoissa, joten siitä on hyvä tehdä myös peitelevy sekä potilaiden nupit. Kaulassa taas oli pähkinää ja lisäsin sitä myös kuppeihin sekä kaularaudan peitelevy tuli siitä.

Nupit toimi kivasti, kun soitinta testailin. Näissä oli pinnassa myös tru-oil.


Randy ja King

Kun tallan sain paikoilleen, täytyi heti parilla kielellä koittaa saada ääntä kitarasta. Yllätyin heti pitkästä soinnista. Vaikka paksuin kieli ei vielä ollut paikoillaan, tuntui että kitara resonoi kauttaaltaan ku kielet päräytti soimaan. 



Nauhatyöt

Teippiä suojaksi ja hommat käyntiin. Tärkeä vaihe, mutta kun perussääntöjen mukaan toimii ja kun kolme kertaa mittailee ennen tekemistä, niin pakko sen on onnistua.


Nauhanpäiden pyöristetään ja otenauhan kruunun teko. Lopuksi viimeistely hionnat ja kiillotus.



Kytkennöistä en ottanut kuvaa. Potero oli jälleen aika tiivis ja kytkentöjä tuli enempi, koska tein tähän mikkien puolituksen ja sitä varten asensin push/pull potentiometrit molempien mikrofonien volumen säätöön.

Potikan nuppi pohjassa on mikki kaksikelaisena ja ylös vedettyä yksikelaisena. Tämä kytkentä toi paljon lisää eri saundeja soittimeen.

Valmis

Muutama kuva verstaalta valmiista soittimesta ennen parempaa kuvaushetkeä.




Paremmat kuvat

Eräänä kauniina talvipäivänä aurinko oli menossa naapurin talon taakse piiloon ja vaimo äkkiä kuvasi kitarasta muutamia kuvia luonnonvalon kera.













Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti