maanantai 30. maaliskuuta 2015

Blogin loihtiminen

Tämän blogin tarkoitus on tuoda esiin tekemiäni puutöitä. En oikeastaan tiedä onko blogi tähän oikea vaihtoehto, mutta oletettavasti parempi kuin Facebook. Siksi laitan tätä alulle. Tekstiä tuskin tuotan paljoa (paitsi tämä "johdanto"), mutta kuvia tulee valmiista töistä sekä niiden työvaiheista. Soittimista koitan saada myös ääninäytteitä.

Puutöitä olen harrastanut nyt muutaman vuoden aktiivisesti ja lähtökohtaisesti kaikki olen joutunut opettemaan alusta alkaen. Jossain työvaiheessa oli hassua huomata, että tätä olen tehnyt viimeksi peruskoulussa pari vuosikymmentä aiemmin. Koulussa pidin puutöistä paljon, mutta muuten pysyin nikkaroinnista erossa pitkään.

Aikuisiällä innostuminen lähti nousuun terassin rakentamisessa. Sirkkelöinti oli hauskaa ja oli hieno nähdä työntulos heti. Muutto omakotitaloon oli iso askel myös. Mitään rakennusalan kokemusta minulla ei ole ja ison leikkimökin rakentamisessa jotenki ajauduin aina pieniin yksityiskohtiin, vaikka niillä ei ollut kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä. Jossain kohtaa pikkuhiljaa sain idean tehdä puupenkin ja sain käsiini kauniisti värjäytynyttä 20 vuotta kuivumassa ollutta koivua. Se oli ihan toisenlaista pitää käsissä, kuin jotain pikku lankunpätkiä, joita rakennusliikkeistä sai.

Kaikki vaiheet sahatavarasta valmiiksi penkiksi oli todella mukavia ja haastavia. Liitoksissa nousee sisäinen insinööri miettimään liitoksen lujuutta, mutta lastuamisessa ei kerkeä miettiä mitään vaan mieli lepää.

Päätin lähteä "kansalaisopiston" puutyökurssille nikkaroimaan ja samalla oppimaan uudelleen puutyön perusteita. Ensimmäinen työ oli puupenkki kahdelle hengelle. Tuo ensimmäinen penkki oli pikkuisen liian vaikea alkuun, koska kaikki muodot tein fiiliksellä ilman piirrustuksia eikä siinä ollut yhtään 90 asteen kulmaa. Liitoksissa käytin lukintana itse tehtyjä puunauloja ja penkki on kasattuna erittäin tukeva, mutta edelleen purettavissa. Saman kurssin aikana sain tv-taso projektin alulle. Ja syntyi siinä pari nukensänkyä ja pienempää esinettä sekä kitaran runko.

Seuraavina kahtena vuonna olin kitaranrakennuskurssilla ja ensimmäisellä kitaralla on muutama keikkakin takana ja toinen on jo hyvässä vaiheessa. Innostus on kova, mutta paljon tarttis malttia siihen, että tehdään asiaa kerrallaan, eikä montaa eri työtä samaan aikaan.

Tarkoitus on siis lähinnä kerätä töitä talteen tänne, jottei niillä tarvi facebookkia tukkia. Jos olet jostain syystä tänne eksynyt, toivotan sinut tervetulleeksi ja toivottavasti löydät täältä jotakin kiinnostavaa.

-Jarkko
Puupenkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti