lauantai 23. huhtikuuta 2016

TV-tasot

Tässä on tarinaa ja kuvia kahdesta TV-tasosta, jotka tein muutama vuosi sitten. Toinen tuli omaan käyttöön ja toinen asiakkaalle.

Oma TV-taso

Tarina alkaa siitä, kun vaimon kotitilalta vanhasta ladosta löytyi koivulankkuja, jotka olivat olleet siellä parikymmentä vuotta. Lankut olivat pääosin pinnasta harmaita tai tummempiakin, mutta höyläyksen jälkeen vaalea kova pinta tuli esiin. Ladossa onneksi oli jonkin verran pärekattoa vielä jäljellä, kun lankut pelastettiin. Puutyöharrastukseni oli aika alussa tässä vaiheessa ja lankut tuntuivat olevan aikamoinen aarre minulle. Nykyään kaiken maailman lankkuja on niin paljon, ettei niitä kerkee edes käyttämään, vaikka koko ajan jotakin on työn alla.

Oma TV-taso on ollut käytössä valmistumisesta asti ja vaikka kuvissa TV on nostettu seinälle, oli alunperin TV tuossa tason päällä.

Halusin tason reunan olevan ns. tuppeen sahatusta, jotta puun luonnollinen muoto on näkyvillä. Valitsin kanteen leveimmät ja suorimmat lankut. Löysin muutamasta lankusta loimua ja halusin tuoda sen esiin noissa kaapin ovissa.


Tavoitteena oli saada kaiuttimet tason alle piiloon ja mitoittaa hyllyt sen mukaan. Kaapin ovet aukeavat sivulle asti auki, jotta kaapin ovi ei jäisi eteen törröttämään.


Suurimpina haasteina oli se, että tuo kansi ei ollut suorakaiteen muotoinen, vaan puun elävä reuna oli jostain leveämpi kuin toisesta kohtaa, joten tolppien paikkojen kanssa joutui hieman säätämään.





Runko on maalattu sekä lakattu, hyllyt on lakattu kirkkaalla. Kansi ja ovien kolmiopalat on käsitelty osmo colorin värittömällä öljyvahalla.

Toinen TV-taso

Toinen TV-taso oli kahdesta hyvän kokoisesta mäntylankusta tehty. Työvaiheista laitan vain tämän kannen höyläys kuvan. Minulla ei ole järeitä konehöyliä, mutta kyllähän saman tekee tuolla pienemmällä höylällä käsinkin. Mänty leikkautuu hyvin ja höylättyä pintaa ei paljoa tarvitse viimeistellä enää.

Kannen höyläystä
Pintakäsittelemätön taso
Taso sivulta päin
Rakenne tason takana.

Kyllä mäntyisestäkin tulee nätti pinta, kunhan jättää rautakaupan kakkosneloset sinne kauppaan ja hommaa kunnon tyvitukista sahattua isoa lankkua. Tyvessä oksat ovat yleensä pieniä ja hyvässä parhaassa lankussa oksien määrä on pieni. Laadullisesti ei nämä lankut olleet parasta, mutta varsin riittäviä tähän työhön. Ei tuo TV-tason kestävyys ainakaan noista oksista ole kiinni ja toisaalta ne tuovat elävyyttä tasaiseen pintaan.

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Tosi hienoja tv pöytiä.

    Halusin kokeilla tehdä toinen tv-taso joka on männystä.

    En ole ikinä tehnyt huonekalua ennen.

    Mitä nauloja ynm. tarvitsee tv-tasoon? Miten olen kiinnitänyt osat toisiin? Kuinka leveä lankku on?

    Kiitos paljon,

    Mia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, bloggerin päivityksen jälkeen vasta havaitsin tämän viestin. Pahoittelut. Tuossa mäntyisessä en käyttänyt nauloja ollenkaan. Takana olevat kulmapalat kiinnitin puutapeilla runkoon. Alempi taso on vaan jaloissa olevissa urissa. Lankut oli yli 20cm leveitä.

      Poista